Wat is emmerNemmer?

EmmerNemmer zijn Ruud de Munk en Martin van der Honing.
Kort gezegd "een drumact op emmers, vaten, pannen, flessen met een vleugje symfonische rock!". Ritmes en melodieën worden vaak gedeeld samen met het kijkende publiek, want die hebben de mogelijkheid samen te spelen met emmerNemmer in de vorm van een WORKSHOP. Scholen zijn de laatste tijd helemaal gek van emmerNemmer om de kinderen van jong tot oud te vermaken met percussie op emmertjes en ze iets mee te geven in de vorm van ritmeherkenning, melodieherkenning en volumebeheersing.
EmmerNemmer is een begrip geworden. Nog steeds zijn emmerNemmer aan het verbeteren en groeien ze. EmmerNemmer gebruiken steeds meer geluiden voor hun act. Met veel enthousiasme en gevoel spelen de heren hun eigen geschreven nummers op emmers, puur gericht op symfonische rock en in combinatie af en toe met synthesizers, dit om ook de klanken van drummen op emmers en symfonische klanken te combineren. EmmerNemmer staan op de rand van een doorbraak in de cultwereld. En nog steeds zijn ze op zoek naar grotere uitdagingen……


Ruud de Munk

Ruud de Munk is geboren 5 september 1963 te Krommenie. Ruud had als jongetje van twee jaar al een passie voor muziek. Hij was de DJ van de familie en wist feilloos de platen op de speler te zetten. Van zijn opa kreeg hij op vierjarige leeftijd een paar drumstokjes en moesten de poef en de leuning van het bankstel het ontgelden. Zodra hij uit bed kwam werd de platenspeler geactiveerd en alle nummers nagespeeld. Als kind had Ruud al een luisterend oor voor symfonische / progressieve muziek. Deze muzieksoort is als een rode draad door zijn leven. Hij ging al vroeg naar grote concerten van o.a. Genesis, Pink Floyd en Yes met een van zijn zussen. Toch is zijn muziekkeuze veelzijdig. Zo luistert hij graag naar klassiek, maar ook naar muziek van Rammstein.

Ruud heeft zich aangeleerd om heel goed muziek te analyseren en definiëren. Daardoor kwam hij bij de lokale zender radio Heemskerk terecht. Hij kwam in contact met Mark Deren die nu nog steeds een programma heeft op die zender. Ruud heeft daar een aantal keren een progressieve radiouitzending gepresenteerd en kwam mede daardoor in contact met wereldberoemde artiesten. Mark en Ruud kregen veelal backstage kaarten en gelegenheid tot interviews met grote artiesten in de symfo-wereld. Van Mick Pointer (oprichter van Marillion en Arena) kreeg Ruud de nodige tips om zijn drumstijl te verbeteren en greep dit aan.

Grote inspirators zijn Dream theater en Pallas. Deze wisselende muziek stromen zijn van grote invloed in het drumwerk van Ruud, Vooral het slagwerk van Mike Portnoy de drummer van Dream Theater is van het hoogste kaliber op aarde en daar haalt Ruud zijn drumenergie helemaal uit. Inmiddels heeft Mike Portnoy de band verlaten en in nu Mike Mangini de gevierde man daar. Ruud vindt dat de dag wel 48 uur mag duren. Hij heeft vele hobby’s buiten het drummen om. Hij is jaren hoofdtrainer bij diverse korfbalclubs geweest. Deze hobby voert hij nu niet meer uit. Daarbij is hij ook nog sportmasseur. Tegenwoordig is Ruud voetbaltrainer bij Sporing Krommenie. Ruud is ook drummer van de coverband Aemstelbeat. Waar hij om de week repeteerd met de band in een studio in Ouderkerk aan de Amstel. Maar muziek maken op emmers en vaten is toch wel zijn grootste passie. Daar gaat veel energie in en uit tijdens de slagen. In zijn omgeving worden mensen vaak nerveus omdat Ruud veelal de neiging heeft om overal op los te tikken. Tafel, stuur, pannen, en zelfs het toetsenbord moeten er vaak aan geloven. Maar achter de EMMERS komt hij helemaal los.

Martin van der Honing

Martin van der Honing is geboren 18 November 1976 te Zaandam. Martin woont al vanaf zijn geboorte in Wormerveer. Korfballen, darten, Muziek luisteren, maar vooral muziek maken, zijn z´n grootste hobby's. Martin was al op hele jonge leeftijd bezig met muziek, hij had al een behoorlijke verzameling singeltjes, LP's en cassettebandjes en was daar al behoorlijk mee aan het stunten. Samen met een vriendje waren ze een radiostation begonnen, helaas niet echt in de ether, maar alsof……... Met een recorder en microfoons waren ze elke middag uit school druk in de weer. "DJ Martin" was vroeger volop in beweging. Door in de loop der jaren veel te luisteren naar diversen muziekstromen is zijn kennis van muziek en met name zijn gevoel voor ritme sterk ontwikkeld.
Zijn grootse voorbeelden zijn met name Phil Collins(Genesis), Chester Thompson(Genesis/Phil Collins), Jukka Nevalainen (Nightwish) en Mike Portnoy (Dreamtheater) die mede door hun veelzijdigheid in ritmes absoluut grootmeesters genoemd mogen worden in de percussiewereld. Martin is vooral enthousiast over hun fantastische drumkwaliteiten "Live on stage". Wat deze mensen laten zien en horen bezorgen hem kippenvel. Elk muziekstuk beoordeeld Martin kritisch en nauwkeurig. In de muzieklessen die hij in Alkmaar heeft gevolgd heeft Martin geleerd muziek te analyseren en onder te verdelen in ritmes en klanken van alle instrumenten die zich in het muziekstuk bevinden. Hierdoor kreeg hij veel ideeën voor eigen inspiratie. Over het algemeen is Martin zelf heel nauwkeurig in het kiezen van zijn favoriete muziek. Hij kan af en toe best genieten van muziek uit de top-40, zo ook van een R&B plaatje als er maar wel over het nummer is nagedacht, dus geen computerwerk en vervormde stemmen! Met namen de symfonische rock, progressieve rock, metal opera en het gothic metal genre hebben de laatste jaren zijn interesse gekregen. In deze stijlen van muziek herkent Martin veel bruikbaar materiaal voor emmerNemmer. Verschillende ritmes worden in deze genres ten gehore gebracht. En buiten de ritmes om vind Martin het gewoon verschrikkelijk goed en mooi klinken in zijn geheel.
Voorafgaand aan de grote zet om iets met emmers te gaan doen, heeft hij drumervaring opgedaan bij o.a. drumband "Kunst en Vriendschap" en drum and bugel corps "Premier"en Harmonie "Ons Genoegen" allemaal te Krommenie. Verder heeft Martin van diverse mensen individueel les gehad in diverse vormen van percussie. Martin bespeelt vrijwel elk instrument die er maar kan zijn. Een melodie in zijn gedachten kan soms vervelend zijn voor Martin, omdat hij er dan iets mee wil doen. Tikken op de tafels, stoelen en in de auto op het stuur, achter zijn bureau, noem het maar op. Hij kan geen moment stil zitten of zijn handen jeuken! Energie genoeg om al zijn ideeën uit te leven op iets anders dan een normaal drumstel, namelijk EMMERS ! In de loop van 2004 is Martin naast emmerNemmer, samen met Ruud de Munk, zich ook bezig gaan houden met een andere passie, namelijk spelen in een echte band! Deze band heette "Fiddlesticks", hier speelde al goede vrienden van Martin in, maar Martin wilde samen met Ruud de Munk de bezetting vergroten en de band naar een hoger plan tillen. Martin leverde een bijdrage in met name de zang, maar kon bij afwezigheid van Ruud, die de Percussie invulde, moeiteloos vervangen. "Fiddlesticks" hebben jammer genoeg ongeveer maar 1,5 jaar bestaan en zijn uit elkaar. Nu is Martin ook weer bezig met een nieuwe band en puur gericht op instrumentaal symfonische en progressieve rock. Martin heeft een passie voor componeren en kan zich ook hierin verschrikkelijk uitleven. Maar de grootste uitdaging is en blijft natuurlijk emmerNemmer, hij heeft het opgericht samen met Ruud de Munk en hij gaat ermee in zijn graf! EmmerNemmer gaat samen met Martin dingen grootser aanpakken en gaan knallen de komende jaren!

Het ontstaan van EmmerNemmer

Na drie jaar hoofdtrainer te zijn geweest bij korfbalvereniging Kieviten te Wormerveer, waar Martin één van de spelers, was vond Ruud het tijd om zijn afscheid aldaar te vieren. Het geplande feest met barbecue viel letterlijk in het water en er werd gekozen voor een gourmet in zijn woning. Na de feestelijke maaltijd even uitzakken in de kamer met z`n allen. Martin merkte op dat hij een leuke videoband had van een ritmische band uit Israël. Toen de gehele ploeg deze tape zat te kijken, konden Ruud en Martin het niet nalaten om te zeggen: “Hé, dat kunnen wij ook wel”. Natuurlijk wilde de ploeg direct bewijs zien. Gelijk gingen de heren op de tafel roffelen en er kwamen twee emmers uit de keukenkast bij. Dit klonk gelijk goed en de heren voelde elkaar goed aan. Een der spelers merkte op dat de korfbalclub een feest gaf ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan. Dat was een mooie gelegenheid om de kunsten daar ook te vertonen. Deze uitdaging werd door Ruud en Martin gelijk serieus genomen en na een korte brainstorm gingen de heren een paar keer in de week op de zolder van Ruud oefenen.

Na veel geoefend te hebben ontstonden daar twee nummers uit. Drie maanden later was het dan zover. De feestavond was begonnen en na veel nerveus heen en weer geloop mochten de heren hun kunsten laten zien. Ruud en Martin begonnen zeer gespannen voor 150 mensen aan hun act. De zaal en de drummers wisten niet wat hen overkwam. Het liep gesmeerd en de zaal ging uit zijn dak. Kortom, het was een succes. Na afloop kregen de heren zoveel complimenten, dat er bij hen een lampje ging branden. Nadat diverse mensen hadden gezegd: “Daar moeten jullie mee doorgaan.”, kwamen de ideeën. Haastig werd gezocht naar grotere emmers en ook een vat.

De inmiddels door EmmerNemmer gebruikte uitrusting.

Na veel oefenen op Ruud zijn zolder ontstonden de eerste problemen. De buren vonden het toch wel bezwaarlijk en Ruud en Martin moesten uitkijken naar een andere locatie voor het uit oefenen van hun muzikale hobby. Deze werd gevonden in de vorm van het clubhuis van korfbalvereniging Kieviten. Nadat de heren inmiddels vier nummers hadden en deze foutloos konden drummen werd het tijd voor een echt optreden. Een bruiloft van een paar vrienden bood uitkomst. Zonder dat het bruidspaar het wist, maar in overleg met de ceremoniemeester, speelden de heren hun act. Dit was weer een groot succes en dit smaakte naar meer. Er kwamen grotere plannen en er moest dan ook een passende naam gevonden worden. Na een gezellig avondje met een biertje kwamen de heren eruit. De naam EmmerNemmer was geboren en dat moest gevierd worden. Ruud ging driftig een visitekaartje maken en een logo hoorde daar ook bij. Ook werden er shirts bedrukt en dat gaf het geheel meer stijl. Verder werd veel tijd besteed aan het verfraaien van de vier nummers.

Wederom kwam er een feest in het vooruitzicht. In het wapen van Wormer vierden een paar vrienden het 10-jarig bestaan van hun zaak. Hun cadeau was een optreden aldaar. Rene Eshuijs, zanger en entertainer, speelde daar en in zijn pauze konden de Emmers aan de bak. Dit was geweldig en er werd gevraagd of zij te huur waren. Er kwamen diverse mensen op de drummers af en een vriend, Rob Schermer, wierp zich op als zakenwaarnemer. Deze door hem als grap bedoelde actie sloeg in, en hij regelde een prijs en een boeking. Voor de Emmers aanleiding om hun act uit te breiden. Weer moest er gezocht worden naar meer ritmes en attributen. Grote vaten en pannen kwamen erbij. Ook de zanger/ entertainer Rene Eshuijs was onder de indruk en boekte EmmerNemmer voor een familiefeest.

De pret kon niet op en drie tot vier keer in de week oefenen was geen uitzondering. Daarna volgden steeds meer boekingen en de act werd groter en beter. Op de door Kieviten georganiseerde dartavonden werden de try-outs gespeeld om te kijken of de nieuwe nummers bij de aanwezigen aansloeg. Dit was voor de Emmers de aanleiding tot verbeteren en aanpassen van de stukken. Toen kwam de doorbraak, want ook de media lieten zich niet ongemoeid. Zo stonden er stukjes in de locale kranten en werd er gespeeld voor de radiozender Heemskerk. Zelfs roddelblad Weekend had wat te melden over de Emmers met de tekst:”Danny`s muzikale neef speelt emmer.” Vele boekingen volgden. De heren moesten niet alleen op feestjes binnen aantreden, maar ook buiten bij diverse winkelopeningen. Dit omdat de ritmes en het aanzien veel mensen lokt, wat goed is voor de klandizie. Op koninginnedag (2002) in Krommenie werd er ook gedrumd. Ondanks het slechte weer speelden de emmers een marathonact. Ruim zes uur werd er gespeeld. Telkens als ze de act begonnen stroomden de mensen toe en ook daar kregen de heren bekendheid. Daarna kwamen er nog veel meer optredens.

EmmerNemmer is een begrip geworden. Nog steeds zijn de Emmers aan het verbeteren en groeien ze. De Emmers gebruiken steeds meer geluiden voor hun act. Ook wordt muziek van de Nederlandse metalband After forever verwerkt. Met veel enthousiasme spelen de heren hun eigen geschreven nummers en hopen op een doorbraak in de cultwereld. En nog steeds zijn ze op zoek naar grotere uitdagingen.